Menu główne:
UWAGA- INFORMACJE DLA ROLNIKÓW
Informacje dla producentów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego dotyczące bezpieczeństwa żywności w zakresie produkcji podstawowej znajdują się w zakładce Informacje dla rolników, Bezpieczeństwo Żywności i obejmują:
1.Wytyczne Komisji Europejskiej dot. ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny
_____________________________________________________________________
2.Informacja dla plantatorów i punktów skupu owoców i warzyw _____________________________________________________________________
3.Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Ostrowcu Św. w sprawie postępowania na etapie produkcji pierwotnej oraz przy zbiorze owoców w zakresie ochrony żywności przed skażeniami mikrobiologicznymi w tym wirusami.
Podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji podstawowej i dostaw bezpośrednich produktów pochodzenia roślinnego zgodnie z art. 63 ust. 2 pkt1 lub 12 ust. 3 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.) podlegają obowiązkowi wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli. Podmioty podlegające rejestracji są zobowiązane złożyć do PPIS właściwego dla miejsca prowadzonej działalności wniosek o rejestrację zakładu na 14 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności. Rejestracja jest bezpłatna.
Na etapie produkcji pierwotnej oraz przy zbiorze owoców należy stosować zasady dobrej praktyki higienicznej, produkcyjnej i rolniczej ze szczególnym zwróceniem uwagi na:
" stosowanie do podlewania upraw wody o prawidłowych parametrach mikrobiologicznych;
" nie wolno stosować wody zanieczyszczonej fekaliami;
" prawidłowe nawożenia upraw (do nawożenia upraw nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy);
" zapewnić dostęp do toalet stałych lub przenośnych, do bieżącej wody do mycia rąk oraz zapewnić higieniczne warunki do ich suszenia;
" toalety powinny być tak zaprojektowane, aby nie było możliwości przeciekań do wód gruntowych, utrzymywane w odpowiednich warunkach sanitarnych i dobrym stanie;
" przestrzeganie dobrych nawyków higienicznych w tym dbanie o czystą odzież, o higienę rąk (ręce myć każdorazowo przed rozpoczęciem zbioru owoców, po kichaniu, po korzystaniu z ubikacji itp.). Zalecane jest stosowanie rękawiczek jednorazowych;
" wskazane jest przeprowadzenie przez pracodawcę szkolenia dla osób zatrudnionych przy zbiorze owoców w zakresie utrzymania dobrych nawyków higienicznych;
" przy zbiorze nie należy palić papierosów;
" bezwzględnie przestrzegać zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub ostra żółtaczka;
" do zbioru owoców należy używać czystych w dobrym stanie technicznym naczyń, sprzętu, pojemników, opakowań;
" dostarczając owoce do punktu skupu lub do konsumenta finalnego należy zapewnić prawidłowe i higieniczne warunki transportu;
" producenci produkcji pierwotnej i dostaw bezpośrednich muszą zapewnić identyfikowalność i możliwość śledzenia drogi owoców zgodnie z zasadą "krok w tył, krok w przód" (np. lista dostawców i odbiorców).
4. Rolniczy handel detaliczny
Od 1 stycznia 2017 r. zgodnie z ustawą z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. poz. 1961) rolnicy mogą podejmować działalność gospodarczą w ramach rolniczego handlu detalicznego. Rolniczy handel detaliczny
5. O czym musi wiedzieć producent-rolnik?
Produkcja pierwotna i sprzedaż bezpośrednia
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Św. przypomina o obowiązku rejestracji osób prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej (np. uprawa zbóż, warzyw, owoców, zbiór runa leśnego)
6. Obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Św., informuje, iż w związku z corocznym sezonem zbiorów owoców miękkich należy zwrócić szczególną uwagę na obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej.
7. Obowiązki producentów żywności prowadzących produkcję pierwotną roślinną
8. PODSTAWOWE INFORMACJE DOTYCZĄCE NOROWIRUSÓW